Metode

Kognitiv adfærdsterapi er en psykoterapeutisk retning, som baserer sig på forholdet mellem tanker, følelser, adfærd og kropslige signaler. Terapiformterapiformen er velafprøvet, og i den praktiske anvendelse har det vist sig, at metoden er meget effektiv for en række psykiske lidelser som angst, depression og stress. 

American Addiction Center, anbefaler KAT som behandlingsmetode til computerspilsafhængighed, da studier indikerer, at KAT er en effektiv behandlingsmetode til lignende adfærdsafhængigheder så som gambling.  Behandlingsmetoden vil ofte have fokus på at lære, den afhængige teknikker til bedre at håndterer de situationer, hvor lysten til at spille opstår.

ACT er en kognitiv terapiform, som har fokus på at skabe et indholdsrigt, tilfredsstillende og meningsfuldt liv, mens man accepterer den smerte som livet nogle gange indeholder. Et vigtigt element i ACT er at lære at håndtere smerte på en effektiv måde gennem anvendelse af mindfullness – som også kaldes bevidst nærvær. 

ACT handler om at leve et værdistyret liv. Det betyder, at man skal identificere sine kerneværdier, som er dem der styrer, motiverer og inspirerer adfærdsforandringer. Man vil dernæst udføre bevidst nærværende handlinger, som betyder, at man vil forsøge at handle med fuld bevidsthed og opmærksomhed, med åben oplevelsesevne og med fuldt engagement.  At leve et værdistyret liv betyder også at man skal acceptere det der ligger uden for ens personlige kontrol.

I forbindelse med uhensigsmæssig brug af digitale enheder kan ACT anvendes som et effektivt værktøj til at skabe sunde og gode vaner, så der skabes balance mellem det analoge og digitale. 

I mine samtaler har jeg altid for øje, at kortlægge hvorvidt du får opfyldt dine almenmenneskelige grundbehov. 

Alle mennesker er skabt med motivation for at tilfredsstille deres grundlæggende behov. Dels er der fysiologiske grundbehov, såsom behov for mad og drikke, og dels er der menneskelige grundbehov for at føle autonomi, samhørighed med andre, mening med livet og føle sig kompetent; disse kaldes også  psykologiske grundbehov. Opfyldes et menneskes grundlæggende behov ikke, kan det lede til mistrivsel. At fokusere på grundbehov kan derfor være med til at belyse, hvad der ligger til grund for overdreven computerspil eller anden uhensigtsmæssig brug af digitale medier.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.